Review: BSX Insight Gen 2
★★★★☆

BSX Insight

Afgelopen weken mocht ik de BSX Insight testen van Rosiir.com. De BSX Insight meet je lactaatwaardes, zonder dat er bloed moet worden geprikt.
Bij moderne inspanningstesten wordt er tijdens de test bloed afgenomen. Vervolgens worden je hartslagzones bepaald aan de hand van je lactaatwaarden. Met de BSX Insight is een test bij een sportmedisch centrum niet meer nodig.

BSX Insight meet twee soorten waarden: SmO2 en tHb.

SmO2 is zuurstof oxygenatie, weergeven in een percentage. Het wordt berekend door te meten hoeveel zuurstof aanwezig is in de bloedvaten van de spier.

tHb geeft het volume rode bloedcellen in de spier aan.

Hoe het werkt? De BSX Insight bestaat uit een kleine module en een kous. De module gaat in de kous en meet door middel van ledjes de lactaat waardes in de kuitspier. De kous is speciaal ontworpen om geen licht door te laten. Het is lastig te begrijpen hoe drie ledjes je lactaatwaardes kunnen bepalen. Toch werkt het en is het volgens onafhankelijk onderzoek ook nauwkeurig. Voor meer gedetailleerde uitleg verwijs ik naar deze site.

De BSX Insight heeft twee gebruiksdoeleinden: testen en dagelijks gebruik. Bij de test wordt de mobiele app (iOS en Android) van BSX gebruikt. De test duurt ongeveer een half uur en moet op een hometrainer worden uitgevoerd. Als de test geslaagd is worden je hartslagzones berekent.

Bij het dagelijks gebruik kan je altijd en overal je lactaatwaardes meten en analyseren, dat is uniek en er wordt beweerd dat dit ‘het nieuwe trainen’ kan worden.

De kous

De kous wordt in 5 maten geleverd. Je meet de omtrek van je kuit om de maat te bepalen. Deze maatvoering klopt precies, naar eigen ervaring. Als je precies op de grens zit van twee maten zou ik altijd de kleinere maat nemen.

De kous is heel elastisch. Daarom zit hij ook zo lekker; de eerste rit moet je eraan wennen, maar daarna merk je eigenlijk niet dat je een kous aan hebt. Ik heb hem zelfs een keer gebruikt als compressiekous toen ik vermoeide kuiten had.

Twee wat mindere punten: de logo’s van BSX zijn op de kous ‘geplakt’. Die logo’s laten niet los, maar vertonen naar verloop van tijd wel barstjes.

Maar misschien nog wel het belangrijkste: doordat de kous geen UV doorlaat, speciaal voor de nauwkeurige meting van lactaat, zal je bij veel gebruik nogal apart gebruinde benen krijgen; daar gaat je wielrennersbruin!

De module

De module is klein en licht (20 gram). Op de achterzijde zitten drie ledjes voor de lactaatmeting. Op de voorzijde zit een ledje die feedback geeft van het apparaat. De module wordt opgeladen in een meegeleverd docking station, batterijduur is ongeveer acht uur. Via het docking station lees je de BSX ook uit.

Er zijn drie verschillende soorten modules. Cycling, running en Multisport (dat is een combinatie van cycling en running). Het verschil tussen de drie versies zit in de software. De hardware is hetzelfde.

Om de lactaatwaardes na je rit te analyseren gebruik je de website van BSX zelf. Het is ook mogelijk om via bluetooth en de mobiele app de BSX te synchroniseren. De gegevens die je dan ziet zijn dan wel minder gedetailleerd. Om je rit gedetailleerd te analyseren is het nodig om de BSX met je PC/Mac te synchroniseren.

De app werkt simpel. Het duurt meestal 2 minuten om te synchroniseren. Gek genoeg duurt het best lang voordat je rit vervolgens getoond wordt op de site, dat is een vaker gerapporteerd probleem.

BSX Insight

Analyseren

Het is mogelijk om je hartslagmeter en powermeter te koppelen met de BSX Insight. De hartslag en power worden dan ook weergeven op de site, dat maakt het makkelijker om bijvoorbeeld bepaalde intervallen te analyseren.

Voor Garmin apparaten die Connect IQ apps ondersteunen (de meeste nieuwe modellen) is er een BSX app. Met de Garmin Connect IQ app van BSX is het mogelijk om een dataveld aan te maken op je Garmin. Je krijgt dan twee waarden te zien. Je lactaatpercentage (SmO2) en je tHb.

De weergeven waardes worden niet opgeslagen op je Garmin en kunnen dus ook niet worden geanalyseerd buiten de BSX-site om. Binnenkort komt er echter een update die dit wel mogelijk maakt, wel zo makkelijk. Onhandig: de cijfertjes van het dataveld zijn best klein, dus soms lastig te lezen.

Als je een oudere Garmin of een ander merk fietscomputer hebt dan worden de SmO2 en tHb waardes als snelheid en cadans waarden gezien. Dit betekent wel meteen dat gegevens van cadans-en snelheids sensor niet meer worden opgeslagen. Dat is niet zo handig, want de meeste mensen die geld uitgeven aan een trainingstool als de BSX zullen ook al wel een cadansmeter en snelheidsmeter hebben, die ze dan niet meer kunnen gebruiken.

tHb waarden wisselden tijdens de rit niet echt veel, helaas kan ik dat niet verifiëren; de tHb wordt niet weergeven op de BSX-website.

Mensen die met hun mobiel als fietscomputer rijden kunnen de BSX app gebruiken om tijdens de rit lactaatwaarden te zien.

Het eerste gebruik

Meteen bij het eerste gebruik wordt een van de zwakke punten van de BSX Insight duidelijk. Om de module aan te zetten voor een rit is de mobiele app nodig. Via Bluetooth maakt je mobiel verbinding met de module, waarna je de rit kunt starten. Je mobiel heeft wel Bluetooth 4.0 (Smart) nodig.

Ik vind dit een beetje omslachtig. Het is niet fijn om elke keer voor een rit bluetooth aan te moeten zetten en de BSX Insight te koppelen. De hartslagmeter en powermeter moeten voor elke rit opnieuw gekoppeld worden. Als er op het moment van koppelen net iemand in de buurt staat die ook een hartslagmeter om heeft, kan het zijn dat de BSX koppelt met de hartslagmeter van de ander.

Dat kan je hieronder goed zien. De BSX is per ongeluk gekoppeld met de hartslagsensor van een trainingsmaatje, elke keer als hij wat verder weg rijdt verliest de BSX het signaal.

BSX Insight

BSX heeft het met een update mogelijk gemaakt om de BSX te starten door twee tikjes op de module te geven. Tot op dit moment werkt deze functie nog niet goed (het is me zelf nog nooit gelukt om de BSX op die manier te starten), maar er wordt aan gewerkt.

Na wat moeilijkheden met de bluetooth verbinding kon ik de eerste rit starten. Ik was meteen onder de indruk; Bij de warming up startte ik met een lactaatwaarde van 78% Na 10 minuten bleef het percentage staan op 83% Zo is dus heel goed te bepalen wanneer je optimaal ingereden bent. Percentages zullen voor ieder mens anders zijn natuurlijk.

Bij zware inspanning gaat de hoeveelheid zuurstof in de spieren naar beneden. De BSX reageert echt razendsnel op verandering in intensiteit, net zo snel of sneller dan mijn powermeter. Zodra je een sprint trekt daalt de waarde zo met 3 procentpunt. Als je dan nog verder doortrekt daalt het zuurstofgehalte nog verder. Als je even de benen stilhoudt stijgt het gehalte ook weer snel, tenzij je uitgeput bent, dan stijgt de waarde minder snel.

Testen

De andere functie van de BSX Insight is een test waarmee je omslagpunt (hartslag en wattage) wordt bepaald. Hiervoor heb je een indoortrainer en een powermeter nodig. Veel duurdere indoortrainers hebben een ingebouwde powermeter, die voldoet ook.

Voor de test geef je wat gegevens over jezelf op. De test begint op een rustig niveau, zodat je een goede warming up doet. Elke drie minuten gaat het wattage met 20 watt omhoog. Dit moet je volhouden totdat de app zegt dat je kunt stoppen of totdat je volledig kapot bent. De test moet minimaal 20 minuten duren, schijnbaar duurt hij meestal 30 minuten.

Bij mij duurde de test wel erg lang, namelijk 50 minuten, maar dat kwam doordat ik mezelf een beetje laag inschatte voor de test. Ik vulde in dat een comfortabel wattage 100 watt was, ik had beter 150 watt kunnen opgeven, dan was de test heel wat korter geweest.

Na de test krijg je de hartslagzones en je omslagpunt. Vergeleken met een Vo2Max test die ik eerder dit jaar heb gedaan komt het omslagpunt iets lager uit, maar dat klopt ook wel; mijn zones zijn sindsdien verschoven en een lactaat-en Vo2Max test zijn niet te vergelijken.

Het is jammer dat de lactaatwaarden na de test niet weergeven worden op de BSX-site; alleen de berekende zones worden weergeven. Het is wel mogelijk om een Excel bestand met alle waarden te downloaden van de site. Hieronder zie je mijn waarden tijdens de test, mijn omslagpunt is omcirkeld. Neem even contact met me op als je dit spreadsheet wilt hebben.

BSX Insight

Conclusie

De BSX Insight is zeer vernieuwend en ik ben er ook positief over. Ik zou zelf de BSX Insight niet elke training willen gebruiken.

Wat ik zeker heel nuttig vond was de testfunctie om mijn hartslagzones te bepalen. Voor mensen die alleen maar op hartslag trainen is de BSX een goede koop. Zeker als je elk jaar een dure inspanningstest doet; nu kan je het, zelf en zo vaak als je wilt. Dat is nuttig omdat hartslagzones kunnen verschuiven tijdens een jaar van training.

Het nadeel is wel dat je een powermeter of moderne indoortrainer met ingebouwde powermeter nodig hebt om de test te kunnen doen.

Waar er over het trainen op wattage al vele boeken en artikelen geschreven zijn, ook leesbaar voor leken, is dat niet het geval voor trainen op lactaat. Er is nog weinig over geschreven en de meeste informatie zou ik nou niet echt makkelijk leesvoer willen noemen…

Ook zijn hartslag en power wat meer tastbare begrippen; waar je bij hartslag en power in zones kunt rijden, is dat niet het geval bij lactaat. Als ik rustig aan rijd zit mijn lactaatwaarde op ongeveer 83%, als ik een zware interval doe zakt die waarde tot 72%. Dat verschil is niet echt groot, dus ik betwijfel of je ooit echt op lactaat kunt trainen.

Train je alleen maar op hartslag en heb je al een indoortrainer met powermeter? Dan is de BSX Insight misschien perfect voor jou.

Voor prijzen, kijk op de site van Rosiir.com.

Reacties
 1. Vivian Kuijpers

  Hoi,

  Ik ben wel geïnteresseerd in de BSX Insight. Nu las ik in jouw review dat er geen lactaat waardes worden weergegeven na een test, alleen de berekende zones. Het is mij niet helemaal duidelijk of die lactaat waardes wel terug zijn te vinden in het excel bestand?

  En wanneer je geen test doet maar gewoon een reguliere training, kan de BSX dan aangeven welke lactaat waarden er worden gehaald gedurende die training?

  Groetjes Vivian

  • Fabian

   Hoi Vivian,
   Via de app en website van BSX worden na een lactaattest alleen de zones weergeven, niet de lactaatwaardes. Het is mogelijk om een excel-bestand te downloaden waarin wel de gedetailleerde lactaatwaardes (per seconde) staan, dus dan kan je alsnog zelf de waardes checken.

   Bij normale training kan je de lactaatwaardes gewoon zien, via de website en app van BSX. Tijdens het rennen/fietsen kan je de lactaatwaardes en tHb waardes zien, dan moet je wel de BSX koppelen met een apparaat (fietscomputer/horloge) via bluetooth of ANT+.

   Ik hoop dat het zo wat duidelijker voor je is, mocht je nog meer informatie willen of het excel-bestand hebben dat ik gebruik willen zien; twijfel niet om het te vragen! Voor een zeer gedetailleerde review van een andere blogger verwijs ik naar de review van Ray Maker

   Groetjes Fabian

REAGEER HIER