Zo gebruik je de Powerpod op een indoor trainer

Powerpod

Het is mogelijk om de Powerpod op een indoor trainer of rollenbank te gebruiken. Daarvoor moet je wel eerst wat instellingen veranderen in ISAAC. Ik laat je zien hoe dat moet.

Het maakt het indoor rijden veel leuker als je op power kan rijden. Ook maakt het de virtuele programma’s als Zwift veel realistischer. Op een trainer is het wattage dat weergeven wordt meestal lager vergeleken met het wattage dat je buiten zou rijden. Houd er rekening mee dat dit zomaar 30 watt minder kan zijn. Het handigste is om een nieuwe FTP test op de trainer te doen zodra het indoorseizoen voor jou start.

De Powerpod baseert de indoor powergegevens op je snelheidssensor en de weerstand van de trainer. Eerst moet je de trainer die je gebruikt selecteren in ISAAC. Ga naar Device -> Edit trainer settings.

Powerpod indoor

Daarna selecteer je de trainer of rollenbank. De lijst met trainers is heel groot; Onder andere Cycleops, Elite en Tacx zijn vertegenwoordigd met veel verschillende modellen. Neem even contact met me op als jouw trainer of rollenbank niet op de lijst staat, door middel van gegevens van de fabrikant kan ik mogelijk de juist instellingen vinden.

Nadat je de trainer hebt geselecteerd, verstuur je de instellingen naar de Powerpod door op ‘Send to IBike’ te klikken.

Powerpod indoor

Nu hoef je alleen nog maar de indoor mode aan te zetten. Ga naar Device -> Turn on indoor trainer mode.

Powerpod indoor

Powerpod aanzetten en fietsen maar

Je indoorrit kan beginnen! Een calibratie is niet nodig. Na de rit kan je zien dat of het correct werkt, de Powerpod meet alleen power, snelheid en optioneel cadans en hartslag. Hoogteverschil en windsnelheid doen er niet toe en worden dus niet gemeten.

Powerpod indoor

Wil je weten of jouw trainer ook op de lijst staat van ISAAC? Neem dan even contact met me op.

Als je vragen hebt over de Powerpod, kan je die hieronder stellen!

Reacties
 1. Kurt

  Hoi Fabian
  Is het mogelijk om mij te laten weten of de PowerPod werkt met een Tacx Neo?

  Mvg
  Kurt

  • Fabian

   Hoi Kurt,

   De Tacx Neo heeft al een ingebouwde powermeter, dus ik zie zelf niet echt de reden om de Powerpod hiervoor te gebruiken. Ik heb wel even gekeken, de Tacx Neo staat niet in het lijstje. De volgende Tacx modellen staan er wel in: Blue Matix, Blue Motion, Flow, Mag, Satori en Sirius.

   Je kan de Powerpod alleen gebruiken in combinatie met een trainer waar je de achterband op een roller zet of in combinatie met een rollerbank.

   Wat is voor jou de reden om de Powerpod te willen gebruiken in combinatie met de Tacx Neo?

   Groeten,
   Fabian

 2. Guy Van Elsen

  Hoi fabian,

  Zou de PowerPod met ant+ en bluetooth werken en mijn weerstand veranderen bij hellingen op mijn Tacx Bushido T1980 als ik op zwift train.
  Om dat dit geen Tacx Bushido smart is rekent zwift dat nu op snelheid en hartslag geloof ik maar vind bij hellingen steeds dat er weinig weerstand is.

  Gr,
  Guy.

  • Fabian

   Hoi Guy,

   Als ik het goed begrijp laat jij Zwift op dit moment jouw wattage berekenen, wat minder betrouwbaar is. Je trainer is niet ‘Smart’ dus als je een heuvel opgaat zal niet de weerstand toenemen, maar alleen de snelheid afnemen. Zo moet je meer kracht zetten om dezelfde snelheid te blijven rijden.
   Als je de Powerpod gebruikt zal het wattage wat betrouwbaarder zijn. Of het op deze manier zwaarder wordt durf ik niet te zeggen. Om Zwift echt de weerstand te laten aanpassen zul je een smarttrainer nodig hebben. Ik denk dat je beter je geld zou kunnen uitgeven aan een smarttrainer dan aan de Powerpod, ik betwijfel of het in jouw geval de ervaring op Zwift veel beter maakt.
   Mocht je nog meer vragen hebben, vraag gerust!

 3. Hoi Fabian,

  Bedankt voor je informatie. Zeer interessant om te lezen!
  Ik heb zelf een indoortrainer en vraag mij af of deze geschikt is om met de Powerpod mee te trainen.
  Ik heb namelijk een Fitkbike Race 8.

  Ik hoor het graag. Alvast bedankt! Jeroen

  • Fabian

   Hey Jeroen,
   Het is helaas niet mogelijk om de Powerpod te gebruiken bij de Fitbike. Powerpod heeft de snelheidsgegevens nodig van een ANT+ of Bluetooth snelheidsmeter. Dat zit niet op jouw Fitbike. Ik denk ook niet dat het gaat lukken om op een of andere manier een ANT+/Bluetooth snelheidsmeter te bevestigen, aangezien het een spinningbike is. Als je toch heel graag een powermeter op je Fitbike zou willen hebben, dan zou je kunnen kijken of een powermeter die in de crankarm zit (zoals de 4iiii of die van Stages) past op je spinningbike. Dit is echter wel aanzienlijk duurder dan een Powerpod en ik weet niet of het past, aangezien ik de Fitbike nog nooit heb gezien. Vraag gerust als je meer wilt weten!

   P.s: Als je hulp wilt om te kijken of een andere powermeter zou kunnen passen, dan zou je een foto van de crank naar mijn mailadres kunnen sturen. Contactgegevens staan rechts bovenaan de site.

REAGEER HIER