Zo doe je een Out and Back rit met je Powerpod

De Powerpod powermeter van Velocomp is een zeer gevoelig apparaat. Powerpod calibratie is belangrijk om het wattage zo betrouwbaar mogelijk te krijgen. Om de Powerpod nog betrouwbaarder te maken moet je enkele stappen ondernemen. Ten eerste is het belangrijk om je gegevens zoals gewicht, bandendruk en positie zo nauwkeurig mogelijk in te voeren bij de eerste setup in ISAAC.

Daarnaast is het aan te raden om de Power smoothing op 0 seconden te zetten, deze staat standaard op DPS.
Wattage is zeer grillig. Met Power smoothing wordt er een gemiddeld wattage over een aantal seconden weergeven, zodat de power wat minder grillig is. Echter, je kan deze smoothing beter laten doen door je fietscomputer. Op die manier kan je achteraf op je computer de rauwe data nog zien, zonder smoothing. Hiervoor ga je binnen ISAAC naar: Device->Setup-> Set Power smoothing.

Als je dat hebt gedaan, de sensoren hebt gekoppeld en de calibratierit van 5 minuten hebt voltooid, kan je in principe gewoon gaan rijden. Ik raad iedereen echter sterk aan om een zogenaamde ‘Out and Back’ rit te doen na de calibratie.

Out and Back rit:

  • Voor de rit: check je bandenspanning, die moet ongeveer gelijk zijn aan de opgegeven bandenspanning in ISAAC.
  • Rijd minimaal 5 minuten (of langer) ergens heen om vervolgens exact dezelfde weg terug te rijden. Het maakt niet uit of de terugweg korter of langer duurt dan 5 minuten. Wel is het belangrijk om op een verkeersluwe weg te rijden vanwege rijwind van auto’s.
  • Vind een positie waar je het grootste gedeelte van je ritten in rijd, bijvoorbeeld op de shifters met je ellebogen licht gebogen, houd die positie vast gedurende de rit.
  • De windomstandigheden mogen niet veranderen tijdens de rit.
  • De rit moet minimaal 1,6 km lang zijn en je mag niet achter een andere fietser rijden.

Voor de Out and Back rit doe je gewoon je Powerpod aan en ga je rijden. Na de rit ga je naar ISAAC en laad je de rit. Als de rit alleen uit de Out and Back rit bestaat klik je op Analyze->Check Calibration.

Powerpod

Vervolgens is het mogelijk dat je enkele vragen krijgt; Of de rit geëindigd is op het startpunt en of je tijdens de rit achter iemand hebt gereden. Uiteindelijk krijg je een scherm met de veranderingen die ISAAC voorstelt, je kan de verkeersomstandigheden nog aanpassen, als er geen verkeer langs is gekomen dan staan de instellingen al goed. De voorgestelde veranderingen zijn dan te versturen naar je Powerpod.

Powerpod

Als je een Out and Back rit binnen een andere rit hebt gemaakt, moet je eerst de gedeeltes die niet bij de Out and Back rit horen, weghalen. Dit doe je door het gedeelte in de rit te selecteren->rechter muisknop->Delete selection. Het is handig om de Out and Back rit te starten bij een heuvel, of even een sprintje te trekken vlak voordat je start, zo is het makkelijk terug te vinden in ISAAC.

Nu is je Powerpod optimaal ingesteld!

REAGEER HIER