Vakantiedromen: Denemarken

Skagen

Ben je naar Legoland geweest dan? Dat is wat de meeste mensen vragen als je verteld dat je naar Denemarken op vakantie bent geweest.
Jammer, want het land heeft zo veel meer te bieden dan een pretpark met steentjes, fietsen in Denemarken kan prachtig zijn.

Het landschap wordt vaak vergeleken met het vlakke Nederland. Mensen die wel eens in Denemarken hebben gefietst weten wel beter; Op sommige plekken kan het glooiende landschap best uitdagend zijn. De korte klimmetjes en de wind zorgen ervoor dat je nooit perfect in je ritme kan komen.

Denemarken is qua oppervlakte net iets groter dan Nederland. Met 5,6 miljoen inwoners is het echter heel wat minder druk bevolkt. Voor ons fietsers is dat aleen maar fijn, de wegen zijn erg rustig, alleen in de zomermaanden iets drukker.

Denemarken is in 4 stukken te verdelen, Het grootste stuk is het schiereiland Jutland, naast Jutland ligt het eiland Funen en daarnaast ligt weer het eiland Sjæland, dat is het eiland waar Kopenhagen op ligt. Onder Sjæland ligt dan nog Lolland. Naast die 4 grote eilanden liggen er nog wat kleinere eilandjes om Denemarken heen.

Vanaf Utrecht naar het noordelijkste puntje van Denemarken is het ongeveer 900 km rijden. Vliegen kan ook. De drie grootste vliegvelden liggen bij Kopenhagen, Billund (jawel, voor Legoland) en Aalborg.

Het klimaat in Denemarken is vergelijkbaar met Nederland. De winters zijn meestal iets kouder en de zomers zijn iets droger, maar het scheelt niet veel. In Denemarken fietst een groot gedeelte van de bevolking. Er worden de laatste tijd steeds meer fietspaden aangelegd, maar je moet nog wel vaak op de normale weg rijden. Gelukkig geven automobilisten fietsers de ruimte. Op de kleinere weggetjes kom je soms op een lappendeken aan gerepareerde stukjes asfalt, dat rijd niet echt fijn.

Denemarken heeft genoeg campings, die zijn in de zomer echter erg druk en volgepropt. Het leuker om in een huisje te zitten, de Deense kust staat helemaal vol met kleine vakantiehuisjes. Je zit dan midden in de duinen, hebt veel rust en bent nooit ver weg van het strand. Als je een beetje goed zoekt kan je prachtige huisjes vinden voor een redelijke prijs.

Denemarken kaart

  1. Skagen en Frederikshavn

Je kan naar het Noordelijkste puntje van Jutland fietsen. Er loopt een fietspad door duinen, met uitzicht op de twee zeeën die bij elkaar komen. Voor het absolute puntje zal je nog een eind moeten lopen, of over het strand fietsen. Je ziet daar duidelijk aan de kleur van het water dat de Noordzee en het Kattegat hier botsen.

Iets zuidelijker licht het havenstadje Frederikshavn. Net ten zuiden van Frederikshavn ligt het Bangsbo  bunker museum. Het museum ligt op een grote heuvel en is vanaf verschillende kanten te beklimmen. Ook landinwaarts en aan de andere kant van het land liggen nog wat korte klimmetjes.

  1. Lemvig Fjord

Dit is een fjorden-gebied. Veel hoogteverschil zal je niet vinden, maar het is wel een uitdaging om helemaal om het fjord te fietsen. Dan zal je een keer het pondje moeten nemen, de overtocht duurt ongeveer 10 minuten en kost in het hoogseizoen €8 (1 volwassene met fiets).

  1. Rold Skov

Dit is het grootste bos van Denemarken, in het bos is zelfs nog een stukje oerbos te vinden. Met name voor mountainbikers is het een prachtig gebied. Wandelen is ook erg mooi.

  1. Djursland

Djursland is de landtong net boven Aarhus. Met name in het zuiden van Djursland is het mooi fietsen. Er is wat hoogteverschil te vinden en Aarhus, de tweede stad van Denemarken, is leuk om eens te zien. De Smouenvej is de ‘zwaarste’ klim, met 800 meter aan 6% gemiddeld.

Strand Denemarken

  1. Gresjdal/Vejle

In dit gebied is denk ik het meeste hoogteverschil te vinden. Een van de scherprechters in de Post Danmark Rundt, de Kiddesjvej (450 meter aan 11,1% met maximale stijging van 19%), ligt in Vejle. Helaas in een woonwijk, dus niet echt mooi te noemen. Gelukkig zijn er ten noorden van Vejle, richting Gresjdal en ten westen van Vejle nog meer leuke klimmetjes te vinden.

  1. Sjælands Odde

Sjæland is iets meer bevolkt. Het is het mooi fietsen langs de zee. Sjælands Odde is een landtong met aan de westelijke kant mooie stranden en iets zuidelijker wat hoogteverschil, heuvels komen tot wel 120 meter, dus hoogtemeters zou je hier wel kunnen maken. Heel af en toe komt op het puntje plotseling mist opzetten. Toen ik dat voor het eerst meemaakte dacht ik dat er ergens een grote brand was, achteraf bleek dit een zeldzaam verschijnsel te zijn in dit gebied.

Zonder fiets in Denemarken

Naast het fietsen is het ook de moeite waard om Kopenhagen eens te bekijken, dit is trouwens prima te doen op de fiets, de fiets infrastructuur in Kopenhagen is heel goed.

Op deze website (in het Deens) staan alle klimmetjes die er te vinden zijn in Denemarken.

Denemarken is een erg mooi land om te fietsen, vooral vanwege de rust. Natuurlijk ga je er niet heen om te klimmen, daarvoor zal je toch naar verdere bestemmingen moeten gaan. Voordeel is dat het niet heel ver rijden is en toch wel een totaal ander landschap dan Nederland bied.  Ik heb er zelf nooit mountainbike trails gereden, ik weet wel dat er veel trails zijn, waarvan sommige erg uitdagend. Op deze site (in het Deens) zijn een groot deel van de trails in kaart gebracht.

Veel fietsplezier!

REAGEER HIER